Oksijenin bol olduğu bir ormanda doğa yürüyüşleri, spor aktiviteleri, eşsiz fotoğraflar çekmeyi, inzivaya çekilip televizyonsuz bir gün geçirmeyi, kendinizi dinlemeyi ve sevdiklerinizle birlikte keyifli vakit geçirmeyi isteyen bir seyahat severseniz bu seçenekler için en iyi destinasyondan biridir Sapanca.
Köklü tarihi, kültürel yapısı ve doğal güzelliğiyle Sapanca, yerli ve yabancı turistlerin popüler seyahat noktalarındandır. Sakarya ilinin Sapanca ilçesi buraya seyahat etmek isteyen gezginlere bu özellikleri sayesinde gezilecek birçok seçenek sunmaktadır.
Sapanca ilçesi yüz ölçümü olarak küçük olsa da gezilecek ve görülecek yerler bakımından çok çeşitli ve zengindir. Bu seçeneklerin hepsine vakit ayırmak istiyorsanız Sapanca seyahatinizi günübirlik değil de birkaç gün sürmek üzere planlarsanız daha iyi olacaktır. Sapanca gezilecek yerler açısından da oldukça zengin bir ilçedir.
MÖ 1200 yılında Frigyalıların bölgeye gelmesiyle, bir yerleşim yeri olarak adı geçen Sapanca, gerçek anlamda M.S. 378 yılında Bitinya Krallığı tarafından kurulmuştur. Ilk defa 391 senesine ait Lazca bir kaynakta Siphonensis Lacus ismi kullanıldı. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Buanes, Sofhan ve Sofhange adıyla anılmıştır.
Sapanca, Sakarya iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya merkez ilçesi Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova İlçesi, batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit yer alır. Yüzölçümü 140 km² denizden yüksekliği de 36 m’dir. Sakarya’nın alan olarak yüzölçümü en küçük, nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesidir.
Bolu’nun güneyinden uzanan Köroğlu Dağları’nın bölgedeki uzantısı olan Samanlı Dağları’nın kuzey yamaçları ve bu yamaçlarda oluşmuş vadileri içine alır. Bu bölüm oldukça engebelidir. İkinci bölümünü ise, Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerinde Sapanca ilçe merkezinin de yer aldığı dağ eteği ovasıdır. Bu ova dağların kuzey yamaçlarından inen derelerin taşıdığı alüvyonlarla oluşmuştur.
Bu dağlardan inen derelerin en önemlileri İstanbul Deresi, Kurtköy Deresi ve Mahmudiye Deresidir. Ayrıca ilçenin en önemli deresi olan Akçay Deresi de Sakarya Nehri ile birleşir. Kuzey Anadolu Fay Hattı Sapanca Gölü’nden geçer. Bu sebeple ilçe, birinci derece deprem bölgesidir. Ancak fay hattının gölden geçmesi ilçe merkezinin ve diğer yerleşim alanlarının depremden daha az etkilenmesini sağlamıştır. İlçe 17 Ağustos 1999 depremini bu sebeple az hasarla atlatmıştır.
İlçe İstanbul başta olmak üzere civar kentler olan yakınlığı ve bir göl ve yeşillikler beldesi olması sebebiyle son dönemde kısa süreli tatiller için tercih edilmektedir.